Eilandleven in Loosdrecht vs. Panama

Eilandleven in Loosdrecht vs. Panama

Stipjes in het water!

Zet me op een eiland en ik voel me vrij. Het heeft voor mij iets puurs en ongerepts. Een stukje land omringd door water maakt je klein, soms zelfs kwetsbaar en helpt je onthaasten. Waar ook ter wereld. Ver weg maar soms ook heel dichtbij.

2018: Panama!

Dit Midden-Amerikaanse land heeft volop keuze als je het tropische eilandgevoel wilt ervaren. Doordat het is ingeklemd tussen de Caribische zee en Stille Oceaan heb je zelfs de luxe te kunnen kiezen uit twee oceanen. Sommige eilanden zijn zo klein dat je er in no time omheen loopt. Zo ook op Caya Zapatilla in de Caribische zee; een stukje puur Panama in eilandengroep Bocas de Toro. We zijn er in 2018. Onze schipper zigzagt bedreven tussen het ondiepe koraal door om zijn boot vervolgens het witte strand op te sturen.

Het eiland is onbewoond en, op een paar schippers en toeristen na, leeg. Over een pad met gammele steigers lopen we dwars door de jungle naar de andere kant van het eiland. De zee is helder blauw; een walhalla om te snorkelen. De kustlijn bestaat uit wit poederzand met direct erachter een dicht bos van palmbomen. Vanuit de lucht ziet het er paradijselijk uit, een stipje in de oceaan.

2020: negenduizend kilometer verderop!

Nog zo’n mooi stipje! In een meer dit keer in plaats van in de zee, en gewoon hier om de hoek. Eiland Markus Pos ken ik als mijn broekzak. Ik ben er opgegroeid, leerde er zwemmen, zeilen en zandkastelen bouwen. We sliepen er in een tentje of op de boot en hebben heel wat zwoele zomeravonden gevaren en gebarbecued.

Nog steeds kom ik er heel graag en regelmatig. Mijn jeugd herhaalt zich, nu met onze eigen kinderen. Het is mijn favoriete thuiseiland in ons eigen mooie Loosdrecht.


Zo vanuit de lucht is de gelijkenis ineens goed zichtbaar. De kleuren net even anders maar met hetzelfde onbeschrijflijke eilandgevoel.Doe je mee met Travelz@Home?

Zet je reisfoto en een vergelijkbare foto van ons eigen Holland plus een korte beschrijving op Facebook of Instagram en tag mij via @travelznu. Mailen mag ook: yvonne@travelz.nu

Comments are closed.